Alder i dans – et refleksjonsseminar
21.- 22. september
Dato
21. september - 22. september
Tidspunkt
kl. 12:00
Sted
Foajeen – Inderøy Kulturhus
Pris
Gratis, men krever påmelding
Som del av KOREDAs fagprogram arrangeres seminaret “Alder i dans – et refleksjonsseminar”.
Gjennom en rekke foredrag, diskusjoner og samtaler vil vi utforske hvordan ulike generasjoner påvirker og utfordrer hverandre i bransjen.
Hvordan ser makt ut, eller hvordan overføres erfaring mellom generasjoner. Hvilke verdier, teknikker og kunstneriske uttrykk har påvirket dans som bransje og kunstform. Fagprogrammet er et samarbeid mellom Norske Dansekunstnere, Skuespiller- og dansealliansen, Dans i Trøndelag, DansiT og PRODA Nord-Trøndelag.
Hvordan ser makt ut, eller hvordan overføres erfaring mellom generasjoner. Hvilke verdier, teknikker og kunstneriske uttrykk har påvirket dans som bransje og kunstform. Fagprogrammet er et samarbeid mellom Norske Dansekunstnere, Skuespiller- og dansealliansen, Dans i Trøndelag, DansiT og PRODA Nord-Trøndelag.
Seminarprogram
DAG1 Lørdag 21.9
Kl.12:00 Registrering og lunsj
Bolk 1 kl. 13.00-14.00 “Å skape med ulike kropper” Sted: Klasserom 1 og 2
I denne panelsamtalen ser vi på kroppens foranderlighet og betydningen av ulike kvaliteter gjennom en karriere. Temaer som alderisme, ulike fysikaliteter, hvordan kroppen endrer seg over tid og hvordan det påvirker en kunstnerisk produksjon vil bli belyst. Vi undersøker også hvordan mangfold i kroppslig representasjon på scenen påvirker vår opplevelse av kunst. Hva betyr det å ha bærekraftige kunstneriske karrierer?
Paneldeltakere; Loan Ha, Karstein Solli og Elen Øyen.
Moderator; Ingeborg Dugstad Sanders ved DansiT.
Moderator; Ingeborg Dugstad Sanders ved DansiT.
Bolk 2 kl. 14.15-15.00 «MED KROPPEN SOM ARKIV – ET KOLLEKTIVT HUKOMMELSESARBEID.»
Cecilie Lindeman Steen har skrevet boken “Collage Dansekompani, Filo d’Erba or Frail Creation”, som er bok nummer fire av Black Box teaters bokprosjekt Scenekunstklassikere. Serien tar for seg «minneverdige» forestillinger fra 70-tallet og fram til i dag. Steen var selv utøver i forestillingen og boka har blitt til som et kollektivt hukommelsesarbeid gjennom samtaler med koreograf og kollegaer som var med i forestillingen. Det er 35-år siden vi arbeidet med forestillingen, men kroppen er som et arkiv, lag av minner har blitt aktivert, katalysert til overflaten, fra kroppen og opp gjennom tiden. Sentralt i boka er kroppens minne og tid, erfaring og endring.
Steen (f. 1965) har arbeidet som dansekunstner siden 1986, hovedsakelig i det frie scenekunstfeltet. Hun var danser i Collage Dansekompani fra 1987 – 1991, og boka gir innblikk i produksjonsforholdene for dans på 70- og 80-tallet, og hvilket arbeid som ble lagt ned for ettertiden av pionerene i kompaniet.
Steen er opptatt av formidling av dansekunst og spesifikt det å snakke og skrive om dansekunst – særlig med et perspektiv innenfra utøvelsen for å artikulere «taus” kroppslig erfaring og kunnskap.
DAG 2 Søndag 22.9
Bolk 3 kl. 11.00-12.15 “Makt fra et erfart bransjeperspektiv”.
I denne bolken vil vi utforske de ulike formene for makt. Makt kan manifestere seg på mange måter: som autoritetsmakt, hvor posisjon eller status gir noen evnen til å påvirke; ekspertmakt, som stammer fra kunnskap og referansemakt, basert på personlige forhold og respekt. Makt kan også handle om regionene vi bor og virker i, hvilken del av feltet vi jobber eller hvordan kroppene våre ser ut. Vi inviterer ulike foredragsholdere til å dele sine erfaringer, historier og refleksjoner, som følges opp med en samtale som vil reflektere rundt hvordan makt påvirker både individuelle karrierer og bransjens landskap.
Loan Ha starter med innlegg- og tankerekke (5min)
Presentasjoner og paneldeltaker
Anna C Nordanstedt (5. min) Hvordan opplever man sin egen makt.
Arne Fagerholt (5. min) Hvordan opplever man sin egen makt.
Embla Olsen (5. min) Hvordan opplever man sin egen makt.
Anna C Nordanstedt (5. min) Hvordan opplever man sin egen makt.
Arne Fagerholt (5. min) Hvordan opplever man sin egen makt.
Embla Olsen (5. min) Hvordan opplever man sin egen makt.
Daglig leder i Skuespiller- og danseralliansen Tone Øvrebø Johannessen modererer samtalen med paneldeltakerne. Loan Ha lukker og reflekterer over seansen (5 min)
Bolk 4 kl. 12.30-13.30 “Dans lokalt over generasjoner”
Vi avslutter fagprogrammet med en samtale om dans lokalt over generasjoner mellom mor og datter: Ingri Angell-Petersen Grønnesby og Mari Angell-Petersen Grønnesby
At vi i dag har dansekunstnere som jobber i hele landet er tuftet på nettopp lokale ildsjelers arbeid. Som et lite land med forholdsvis få institusjoner i sin tid har ildsjeler vært primus motor i lokalt kulturliv og dermed også dansekunst. Det er ikke uten grunn at ordet “ildsjel” er en del av allmentalen på norsk, mens land med sterkere institusjonsstruktur som England og Frankrike svært sjelden bruker ordene zealog (eng) eller fanatique (fransk)! Ildsjeler er bærebjelken i norsk dansehistorie. Ut av nettopp dette individuelle arbeidet og sårbarheten i det vokste i sin tid pilotordningen som var starten på dagens regionale kompetansesentre. Hvordan var støtten rundt arbeidet deres i starten av morens karriere og hvordan er den i dag? Hva var enklere da og hva er enklere nå?
Bolken avrundes med samtale med mulighet for spørsmål fra salen ledet av Live Rosenvinge forbundsleder.
Under seminaret vil det bli servert lunsj og man vil også kunne oppleve noe av KOREDAs kunstneriske program.
Seminaret er gratis, men krever påmelding.
Påmelding sendes til: [email protected]
Send også gjerne informasjon om eventuelle mathensyn.