Laster Arrangementer

Vástádus eana – The answer is land

En sjeldent kraftfull og vakker opplevelse med dans og joik der fellesskap og slektskap mellom mennesker og natur er tema

I_4

Tidspunkt

8. oktober 2022 19:00

Sted

Konsertsalen – Inderøy Kulturhus

Pris

150-250

Artist

Elle Sofe Sara

Det går ikke an å snakke om natur uten å snakke om klima og klimaendringer. Det bringer med seg følelser som skam, sorg og sårbarhet. Forestillingen er et søk etter å finne tilbake til tilhørigheten til naturen. Å finne tilbake til et større samhold og sin egen stemme som en del av det.

– Koreograf og regissør Elle Sofe Sara 

Fellesskap og slektskap med naturen rundt oss og jorden vi bor på er hovedtemaer i Vástádus eana · The answer is land av den samiske koreografen og kunstneren Elle Sofe Sara. Folkemusikken joik er det bærende elementet i forestillingen. Det skaper en sjeldent kraftfull og vakker opplevelse, som blir igjen lenge etter at de siste tonene har fadet ut.  

Forestillingen er laget med og for de syv kvinnelige utøverne, som alle er anerkjente dansere og joikere. De kommer fra ulike bakgrunner og livserfaringer, og tar med seg sin egen historie og stemme inn på scenen.  

I arbeidet med forestillingen har koreografen latt seg inspirere av de globale aktivisme-aksjonene de siste årene – Black Lives Matter, metoo og urfolk-bevegelsene Idle No More og Standing Rock – og samholdet det har skapt og endringer som har skjedd som følge av det. Å være tett på naturen i Finnmark og kunne observere klimaendringer fra dag til dag er en annen tydelig påvirkningskraft, med uro og sårbarhet som blir en del av opplevelsen.  

Den flerstemte joiken er spesialskrevet for dette stykket av komponist og professor i joik, Frode Fjellheim. Han har blant annet laget musikken for Disney-filmene Frost. I dette stykket viser Fjellheim bredden i joik som musikkuttrykk og utvider definisjonen av hva den samiske tradisjonsmusikken virkelig kan være.  

LØRDAGSPASS: Vástádus eana/The answer is land  + konsert med GRAS – Kun 375 kr

Rikt og bredt satt sammen, og nydelig framført.

Joiken og sangen skaper et meditativt rom som det er godt både å lytte til og være i.

En sjeldent samstemt kombinasjon av musikk, sang, joik og dansekunstens kroppslige språk.

– Nordlys 

 

Utøvere: Sara Marielle Gaup Beaska, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Grete Daling, Olga-Lise Holmen, Nora Svenning, Julie Moviken og Trine Lise Moe

Foto: Marius Fiskum / Antero Hein

Forestillingen blir vist i samarbeid med Dansenett Norge

 

Vástádus eana · The answer is land er laget for Festspillene i Nord-Norge, der Sara har fått æren av å være festspillprofil. Stykket hadde premiere som åpningsforestilling under festspillene i Harstad i juni 2021 til strålende anmeldelser fra både lokal og nasjonal presse. 

Elle Sofe Sara omtales som én av de mest interessante og viktige koreografer i sin generasjon i Norge. Hun er vokst opp i og bor i dag i Kautokeino. Som en urfolk-kunstner søker Sara å skape arbeid som gir like sterk gjenklang for samfunnet hun bor i, som det gjør for kunstverden. Mens koreografiene hennes er kjent for sin lekne tilnærming, fordyper hun seg også i temaer som har vært tabu i samiske samfunn som selvskading, overgrep og selvmord.  

Internasjonalt har Sara skapt arbeid med Liu Chi (Kina), Wimme (Finland) og Lana Hansen (Grønland). Hun er også grunnlegger av Dáiddadállu, et samisk tverrfaglig samtidskunst kollektiv. I tillegg til å arbeide som danser og koreograf, har hun også laget flere prisbelønte kortfilmer og dokumentarer. For øyeblikket jobber hun med en spillefilm, som vil bli den første spillefilm-musikalen på samisk. Filmen skal etter planen ha premiere i 2024. 

Når hun ikke jobber med koreografi og film eller er på jobbreiser, finner man henne på vidda der hun merker reinkalver med barna sine eller leser dyrespor i snøen.