Laster Arrangementer

Skeleton Woman

Dels korverk, dels performance og dels levende skulptur – opplev en uvant og annerledes fremstilling av kvinnekroppen

I_5

Tidspunkt

9. oktober 2022 17:00

Sted

Sakshaug Kirke

Pris

150-200

Artist

Signe Becker og Ingvild Langgård

Lengje eg låg på havets bunn  

No e eg attende  

Lengje eg søv djupt nedi grund  

Eg er den som maktar mørkret vende 

Kraftfullt, mytisk og fengende. Skeleton Woman er en performanceforestilling og en levende skulptur som lokker og omfavner publikum inn i sin verden. Stykket akkompagneres av akustisk sang, fremført av åtte utøverne. Musikken spenner fra enkeltstemmer til et samlet kor, basert på norsk og bulgarsk folketone. Forestillingen er steds-spesifikk og tilpasses til hvert nye spillested slik at publikum kommer tett inn på danserne. Det hele skaper en opplevelse som er både intim og høylytt på en gang. Den berører og engasjerer, og lar oss også kjenne på følelser som undring og ubehag. 

Inspirert av mytologi og religion, skildrer Skeleton Woman en urkraft som faller sammen og gjenoppstår igjen og igjen. Selve skjelettkvinnen er en skikkelse med unaturlige fysiske proporsjoner. Hun er overjordisk, uforutsigbar og på grensen mellom grotesk og komisk. Skikkelsene i forestillingene, de åtte replikaene av skjelettkvinnen, starter i en haug av kropper på gulvet og blir etter hvert til åtte selvstendige individer. 

Kostymene og det visuelle uttrykket befinner seg i grenselandet mellom det syntetiske og det organiske, det levende og det døde, det forhistoriske og det fremtidige. Samtidig byr forestillingen på en uvant og annerledes fremstilling av kvinnekroppen, som utfordrer vår oppfatning av feminitet. Kvinneskikkelsene er inspirert av blant annet Eddadiktet Voluspå, der kvinnene er en urkraft i seg selv. Hun som skaper og tilintetgjør liv, utemmelig, skremmende og rå. 

Skapere: Signe Becker og Ingvild Langgård

Utøvere: Signe Becker, Kristin Ryg Helgebostad, Magnus Myhr, Mathias Stoltenberg, Ingeleiv Berstad , Silje Aker Johnsen, Harald Beharie og Julie Moviken

Foto: Tale Hendnes

Forestillingen blir vist i samarbeid med Dansenett Norge

 

En magisk halvtime. En menneskelig installasjon, absurd og vakker på samme tid

– Bergens Tidende 

 

Skeleton Woman hadde premiere under Oslo Internasjonale Teaterfestival på Kunstnernes Hus i 2020. Verket er laget for å kunne vises i ulike offentlige rom, og endres dermed fra gang til gang det blir satt opp. Forestillingen leker med hvordan publikum både er en del av installasjonen, men også skal se den utenfra, skrev Bergens Tidende etter at stykket ble vist under Oktoberdans i Bergen i 2020. 

Skaperne av forestillingen, Signe Becker og Ingvild Langgård, har flere vellykkede samarbeidsprosjekter bak seg de siste årene. Becker er scenograf og kunstner. Skeleton Woman er en del av hennes doktorgrad ved Kunsthøgskolen i Oslo. Som scenograf for teaterkompaniet Verk Produksjoner har hun blant annet vært med på å vinne teaterverdens gjeveste pris i Norge, Heddaprisen, to ganger for beste forestilling. Ingvild Langgård er komponist, musiker og lydkunstner. Hun komponerer og fremfører lyd og musikk for scene, ensemble og film, så vel som live-fremførelser og lydinstallasjoner. Hun har også utgitt to album under navnet Phaedra. 

Becker og Langgård har tidligere laget konsert-installasjonen NEW SKIN, samt samarbeidet med koreograf Ingri Fiksdal om forestillingene Sans & Samling, Cosmic Body, Night Tripper og The Orchard Ballads.